Alăptatul

Lactația reprezintă procesul prin care laptele matern este secretat de glandele mamare.

Alăptarea reprezintă hrănirea copilului direct de la sân sau cu biberonul - după extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mamă este hrana ideală pentru copil, fiind cea mai completă și mai nutritivă sursă necesară copiilor până la vârsta de 6 luni. Cea mai rapidă și convenabilă măsură de a hrăni copilul, alăptarea este un proces complex, natural și unic, cu care bebelușul se întâlnește o singură dată în viață.

Alăptarea exclusivă reprezintă hrănirea copilului numai cu lapte matern, fără apă, ceai sau alte băuturi, ori alte alimente, fie lichide, semisolide sau solide, cu excepția administrării - în cazul în care sunt necesare - a medicamentelor, vitaminelor sau a mineralelor.

sanul

Sânul – anatomie

structura sanului Sânii sunt glande mamare, glande sudoripare modificate, care după naștere produc lapte pentru a hrăni nou-născutul. Forma glandei mamare este variabilă. Pielea care acoperă glanda mamară prezintă în centru areola și mamelonul. Areola este o zonă circulară cu un diametru de 15-22 mm, care înconjoară baza mamelonului. La nivelul vârfului se deschid 10-20 orificii, care reprezintă deschiderea canalelor galactofore (ductuli lactiferi). La acest nivel pielea este subțire, aderentă, având pe fața profundă o serie de fibre musculare netede care constituie mușchii subareolari, prin contracția cărora mamelonul este pus în erecție. Țesutul conjunctiv grăsos din regiunea mamară se împarte în două straturi: unul situat înaintea glandei - țesut gras, premamar, mai dezvoltat și care dă forma glandei - altul situat posterior glandei - țesutul gras retromamar. Țesutul glandular este de tip tubuloacinos. Un grup de acini constituie un lobul, iar un grup de lobuli un lob glandular. Lobulii au o dispoziție radiară, fiecare deschizându-se printr-un canal lactifer la nivelul mamelonului, prezentând înaintea deschiderii câte o dilatare numită sinus lactifer. Glanda mamară este îmbrăcată într-o fascie.

Fiziologia lactației

Pe măsură ce se dezvoltă structura de producere a laptelui, sânii celor mai multe femei se măresc, câștigând aproximativ 450 g fiecare, pe măsura ce se formează țesut adipos protector al ductelor și alveolelor. Unele femei fac vergeturi din cauza acestei creșteri. Venele devin mai închise la culoare și mai vizibile, pe măsură ce crește cantitatea de sânge circulată la nivelul sânilor - glandele Montgomery devin mai proeminente și areola devine mai întunecată: acest contrast puternic ajuta bebelușul să găsească sfârcul mai ușor.

Încă din timpul sarcinii va începe producția de COLOSTRUM, prima formă de lapte de sân (al II-lea trimestru de sarcină). Acesta este un lichid subțire, siropos, galben. Unele femei s-ar putea să observe o scurgere din sâni sau apariția unei cruste pe sfârcuri. Colostrumul conține foarte multe proteine și substanțe nutritive, precum și enzime care vor ajuta tractul digestiv al bebelușului să se dezvolte. Conține deasemenea anticorpi pentru a proteja bebelușul de infecții.

Producerea laptelui matern

După naștere și după eliminarea placentei, hormonul numit PROLACTINĂ semnalează corpului să înceapă producerea laptelui de sân matur. Prolactina determină funcțional structurile sânului să extragă apă și substanțe nutritive din fluxul sanguin pentru a produce lapte. În timpul primelor câteva zile bebelușul primește colostrum. În timpul primei săptămâni, între a 3-a și a 5-a zi, rezerva de lapte a tinerei lăuze crește. Bebelușul primește un lapte de tranziție până într-a 14-a zi, după care primește lapte matur.

Atunci când bebelușul începe să se alimenteze cu lapte matern, el suge în reprize scurte și rapide. Primul lapte pe care bebelușul îl extrage la fiecare alăptare este laptele care s-a adunat în sân în perioada dintre hrăniri. Acest lapte de început, sărac în grăsimi este bogat în proteine și carbohidrați și satisface setea bebelușului. Pe măsură ce bebelușul continuă să sugă, stimularea mamelonului induce la nivelul GLANDEI PITUITARE a mamei, localizată în creier, secreția un hormon numit OXITOCINĂ. Oxitocina produce reflexul de ejecție a laptelui (CURGERE): ductele galactofore sunt largi și scurtate, iar țesutul situat în jurul alveolelor se contractă, împingând laptele final prin ducte, în sinusuri, apoi în gurița bebelușului. Laptele final este cremos, bogat în grăsimi și calorii și va satisface foamea bebelușului.

Unele femei percep o senzație de gâdilătură, mâncărime sau căldură în sâni atunci când au scurgeri și producția de lapte crește. Altele constată că bebelușul încetinește suptul, începând să înghită ritmic. Deasemenea pot vedea laptele din gura bebelușului. În primele săptămâni, este posibil să dureze câteva minute până când laptele începe să se scurgă. Mai târziu va dura numai câteva secunde. Scurgerea laptelui se produce cel mai bine atunci când proaspăta mămică este relaxată și disponibilă. Se recomandă ca la fiecare alăptare, fiecare dintre sâni să fie folosit pentru maxim 10 minute, pentru a vă asigura că pruncul beneficiază de o cantitate suficientă de lapte.

Rezerva și cererea de lapte matern

Cantitatea de lapte pe care o produce o tânără mămică variază funcție de cât de des își alăptează copilașul și de cât de eficient este extras laptele din sâni - de către acesta sau de pompiță. Cu cât bebelușul suge la sân mai des, cu atât producția de prolactină și oxitocină este mai bine stimulată și mămica va produce mai mult lapte.

Pentru a asigura o rezervă de lapte suficientă copilasâșului este foarte important să se alăpteze frecvent - ca atare va trebui monitorizat bebelușul pentru a observa semnele de foame și pentru a fi hrănit la cerere. Bebelușul trebuie lăsat să sugă până când se simte sătul, de fiecare dată. Nu este necesară limitarea alăptărilor sau restricționarea timpului acordat fiecărui alăptat. Supra-alimentarea unui bebeluș alăptat la sân este imposibilă! Pe de altă parte, întârzierea sau limitarea alăptarilor, folosind suzeta, oferind suplimente de lapte praf, apă sau ceai, sau încercarea de a impune nou-născutului un program de alăptare la fiecare 3 ore va întârzia apariția laptelui și va descrește producția de lapte.

Se va putea constata că dacă vor trece 3 ore între alăptari, sânii vor fi prea plini și grei. La sfârșitul fiecărei hrăniri sânii trebuie să se simtă goliți și moi. O tânără mămică ce alăptează nu trebuie să uite că întotdeauna are lapte disponibil pentru a-și hrăni bebelușul. Nu trebuie să aștepte până când sânii vor fi tari pentru a da să sugă bebelușului, chiar dacă nu a trecut decât puțin timp de la ultima hrănire și sânii se simt moi. Se va produce suficient lapte pentru a alăpta bebelușul imediat ce va fi pus la sân și el va începe să sugă. ATENȚIE - dacă vă simțiți îngrijorată cu privire la rezerva de lapte, hrăniți-vă bebelușul mai frecvent!

Cura de 24 de ore

Dacă vreți ca producția de lapte să crească, se recomandă cura de 24 de ore. Petreceți o zi alintându-va bebelușul în pat, în contact piele - pe - piele (SKIN TO SKIN) și hrăniți-l ori de câte ori este treaz și interesat. Cu siguranță producția de lapte matern va spori.

Sexul în timpul perioadei de alăptare

Orice tânără femeie care naște, mai ales pe cale naturală și are lapte pentru pruncul său, va înflori ca un trandafir și se va deschide în frumusețe feminină, nemaifiind copila de altă dată, ci femeie și mamă, cu un farmec aparte, cu parfum de fertiliatate și de tinerețe. Corpul a suferit niște transformări, dar ce bărbat iubește o soție numai pentru corpul ei? Iubirea și pasiunea devin mai intense pentru o femeie împlinită ca și mamă, care tocmai i-a dăruit un copil și îl crește cu trupul ei, cu laptele matern atât de prețios și de neînlocuit, astfel încât soțul și proaspătul tătic va fi fascinat de această nouă postură. Libidoul femeii va crește, hormonii vor induce sexualitate, cuplul va fi mai unit ca niciodată și sexul va atinge cote maxime, atunci când ambii părinți vor performa în viața de cuplu. Actul sexual va fi mai scurt cu bebelușul alături, care-și va cere dreptul la laptele matern, dar frecvența crescută a raporturilor sexuale va putea compensa acest neajuns. O femeie care alăptează este un templu de feminitate și fertilitate maternalp pentru prunc și este fascinantp pentru soț. Se acceptă orice fel de practici sexuale agreate de cuplu.

Se recomandă sex cu frecvență crescută pentru ca tânăra femeie să nu se simtă numai mamă ci să se bucure de iubirea fizică și de atracția pe care o exercită asupra partenerului. Acesta, la rândul său, va trebui să fie îngăduitor și atent cu transformările de la nivelul abdomenului soției sau a părților genitale implicate în actul nașterii naturale.

Contracepția în perioada alăptării

Va fi adaptată de la cuplu la cuplu, în funcție de plannigul familial și de starea de sănătate a femeii, atât generală cât, în mod special, genitală.

Alimentația în timpul alăptării

Este foarte clar faptul că un lapte de calitate se obține de la o mămică alimentată sănătos, care beneficiază de un regim hiperproteic, normoglucidic, normolipidic - mesele trebuie să fie variate și bogate în proteine, vitamine, elemente minerale și multe lichide. Nu se recomandă sub nicio formă diete pentru slăbire în timpul alăptatului - este o greșala pe care o plptește bebelușul prin scăderea calității laptelui oferit. Kilogramele acumulate în mod normal în timpul sarcinii nu vor fi considerate un handicap care să inducă privarea de alimentație. O femeie care alăptează NU VA FI niciodată slabă și palidă, flămândă și restricționată de la mâncărurile pe care și le dorește - numai așa va produce un lapte bun pentru mica ființă căreia i-a dat viață.

Trupul femeii care alăptează este frumos atunci când inspiră putere și voință înspre binele copilului, lăsând pentru moment deoparte ambițiile proprii de new look - o mămică va fi mereu o mămică - ființa dragă și minusculă căreia i-a dat viață este emblema ei - copilul și căsnicia caldă și maternală o reprezintă și nicidecum talia de viespe. În ochii familiei și a soțului va triumfa maternitatea și împlinirea familiei.

Igiena personală și a alăptatului

Ca orice femeie, tânăra mămică va trebui să beneficieze de două dușuri pe zi (în zilele călduroase sau agitate, chiar și de mai multe). Sânii vor fi spălați înainte și după fiecare alăptare cu apă călduță și săpun cu PH neutru. Unghiile de la mâini vor fi îngrijite și tăiate scurt pentru a nu răni din greșală nou-născutul. Igiena sexuală va fi obișnuită, organele genitale vor fi spălate cu apă călduță și geluri intime, înainte și după fiecare contact sexual. Igiena partenerului este la fel de importantă și de riguroasă ca și a femeii.

Alăptatul ca și concept uman

Hrănirea belușului cu lapte matern este un act înălțător, care creează o comuniune eternă între mamă și prunc, cu mult mai durabilă decât a fost cea prin cordonul ombilical. Copilul alăptat la sân va fi atașat pentru totdeauna de mamă, care va deveni cu adevărat, cea mai importantă ființă din viața acestuia. Prin laptele matern nu se transmit numai principii alimentare și anticorpi, ci se transmit mai presus de toate, sentimente unice și indestructibile. Cine a gustat odată laptele de mamă, îl va recunoaște și-și va iubi mama pentru tot restul vieții. Apropierea și identificarea pruncului cu mama se face numai prin actul miraculous al alăptatului la sân.

Alăptatul la sân va induce dorința cuplului de a avea și alți copii, ca să poată trece de cât mai multe ori prin magia nașterii și a alăptării, a înnoirii stării maternale, a revigorării atracției dintre bărbat și femeie - părinți acum - cuplu matur, cu responsabilități matrimoniale și cu sexualitate exprimată fizic și mental.