Chistul de Ovar

Afecţiune frecvent întâlnită la femeia de orice vârstă, chistul ovarian ne sperie şi ne stress-ează, dacă nu apelăm la un sfat specializat ce se poate oferi numai în urma unei examinări ginecologice clinice, completată cu investigaţii paraclinice.

Definiţie - chistul ovarian este o tumoră ce se dezvoltă la nivelul unuia sau ambelor ovare, concomitent sau succesiv, îmbrăcând de regulă forme ciclice sau policiclice şi a cărui consistenţă diferă în funcţie de cauza care l-a produs şi/sau de complicaţiile la care este expus în evoluţia sa.

Cauze - dereglări hormonale, utilizare de tratamente hormonale neautorizate, deficite ovulatorii cu persistenţa foliculului, vestigii embrionare remanente din viaţa intrauterină, scăderea imunităţii, tratament de inducere a fertilităţii - declanşatoare de ovulaţie, stress, nerespectarea regimului de viaţă şi muncă - ce duc la dezechilibru nervos şi al hormonilor care influenţează funcţia ovariană, disfuncţii endocrine ale glandelor hipofiză, tiroidă, suprarenale, etc.

Clasificare

Simptome - dureri în abdomenul inferior, bilateral sau unilateral, spontane sau provocate de efort fizic, contact sexual, statusul menstrual, dereglări ale ciclului menstrual, cu menstruaţii mai abundente şi/sau frecvente, sau întârzieri menstruale, stare de disconfort general, depistarea unei formaţiuni străine în abdomen la persoanele suple, la palparea proprie a abdomenului sau cu ocazia toaletei intravaginale, tulburări digestive, constipaţie alternant cu diaree, greaţă, scăderea apetitului alimentar, vărsături (simptomele digestive polimorfe sunt rezervate mai ales complicaţiilor şi tumorilor maligne).

Semne clinice - la examenul clinic digital combinat cu palparea abdominală, efectuat de către un medic de specialitate, se percepe o formaţiune străină în abdomenul inferior, de regulă dureroasă, a cărei consistenţă şi mărime este variabilă. Abdomenul poate prezenta modificări în sensul contracturii sau sensibilităţii dureroase, sau se suspectează colecţii lichidiene în cavitatea peritoneală ce se acumulează, predilect, în fundul de sac Douglas.

Examinări paraclinice

Tratament

Tipuri de tratament chirurgical

Complicaţii - apar în mod relativ frecvent în cazul tumorilor benigne şi în mod cert în cazul celor maligne.

Prognostic

Recuperare şi integrare socio-profesională

Funcţia de reproducere şi/sau fertilitatea - sunt uneori afectate de însăşi prezenţa tumorilor, care o dată îndepărtate, pacienta poate avea copii. Sacrificarea unui ovar scade şansele de fertilitate, dar nu le anulează, femeia putând rămâne însărcinată şi având posibilitatea de a duce sarcina la termen şi de a naşte cu bine. În cazul sacrificării ambelor ovare fertilitatea este inexistentă. La pacientele cu tumori maligne, la vârste tinere şi cu diagnostic şi tratament precoce, există unele şanse de a avea propriii copii.