Fibromul Uterin

Definiţie - fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului, dezvoltată în principal pe seama ţesutului conjunctiv şi muscular, înconjurată de o pseudocapsulă de ţesut uterin. Acest tip de tumori nu se găsesc numai la nivelul tractului genital.

Diagnosticul fibromului uterin se bazează pe

Investigaţii suplimentare

Cauzele fibromului uterin - ştim că pentru a creşte, fibroamele uterine necesită HORMONII STEROIZI SEXUALI FEMININI - estrogenii şi progesteronul. Fibroamele uterine cresc rapid în cursul sarcinii, atunci când nivelele de hormoni sunt ridicate. Fibroamele se opresc din creştere sau se micşorează după intrarea în menopauză. Însă mecanismul exact de acţiune al hormonilor sexuali rămâne încă de precizat. Se mai discută şi transmiterea ereditară şi deasemenea, paritatea absentă sau scăzută (copii născuţi puţini sau deloc), ca şi viaţa sexuală deficitară - contacte sexuale rare, neregulate, neperformante.

Tipuri de fibrom uterin (în funcţie de localizare) şi COMPLICAŢII (degenerescenţă, torsiune, necroză, necrobioză, calcificare, malignizare) Tipuri de fibrom uterin

Tratament - nu există un singur tratament adecvat tuturor pacientelor cu fibrom uterin. În majoritatea cazurilor nu este necesar un tratament. De regulă fibroamele sunt măsurate şi monitorizate în timp, aşteptând ca la menopauză ele să regreseze. La pacientele cu simptome semnificative - fibroame foarte mari sau care cresc rapid - se iau în considerare o serie de tratamente. Factorii importanţi care decid opţiunea terapeutică sunt: severitatea simptomelor, simptomele asociate, vârsta şi dorinta de păstrare a fertilităţii.

Prognostic - în cazul pacientelor cu această patologie, prognosticul este bun, recuperarea rapidă, perioada de incapacitate temporară de muncă după tratament - în special cel chirugical - este redusă. De multe ori pacientele rămân însărcinate şi ajung să nască, realizându-şi planificarea familială. În aproape toate cazurile în care se instalează menopauza chirurgicală (datorată necesităţii extirpării ovarelor), se impune - pentru o perioadă de timp variabailă - un tratament de substituţie hormonală a steroizilor ovarieni cu substanţe estrogen-like sau cu preparate naturiste, în funcţie de dorinţa pacientei.

Integrarea socio-profesională şi familială este întotdeauna o reuşită. Fibromul uterin şi tratarea sa, oricare ar fi modaliatatea şi anvergura procedeului terapeutic, nu afectează viaţa personală a pacientei şi nu degenerează niciodată într-o mutilare, aşa cum în mod greşit se afirmă în public. Femeia rămâne integră din punct de vedere social, psihic, fizic, sexual, putându-şi desfăşura activitatea de zi cu zi în condiţii optime în familie şi societate.


VĂ DORESC MULTĂ SĂNĂTATE!