Existenţa completă anatomică şi funcţionalitatea normală a organelor genitale feminine reprezintă unul dintre miracolele universului, fără de care viaţa pe Pământ nu s-ar mai putea perpetua şi fără de care fericirea de zi cu zi de a-ţi vedea iubita, mama, copii, ar deveni un nonsens. Dacă natura ne-a oferit cu generozitate posibilitatea de a concepe şi de a da viaţă, este de datoria noastră să încercăm să conservăm în cele mai bune condiţii, şansele noastre de sănătate genitală.

Organele genitale:

Afecțiuni ginecologice:

Afecţiuni ereditare care se moştenesc de la genitori şi de la predecesorii lor
Afecţiuni congenitale care se declanşează din timpul vieţii intrauterine
Afecţiuni dobândite care se instalează în timpul vieţii
Inflamaţii
Infecţii
Tumori (benigne şi maligne)
Malformaţii
Afecţiuni hormonale

Fiecare dintre cele de mai sus pot afecta oricare dintre segmentele aparatului genital şi gravitatea lor depinde de momentul depistării şi de corectitudinea diagnosticului. Prognosticul favorabil în vederea vindecării ia în considerare acurateţea indicaţiilor de tratament, de măsura în care pacienta reuşeşte să urmeze indicaţiile medicale şi nu în ultimul rând de priceperea şi de experienţa medicului.

Principiul de bază în medicină -PRIMUM NON NOCERE- trebuie să fie literă de lege pentru medic - recunoaşterea limitelor personale este o calitate a medicului, care va şti când şi cum să colaboreze cu alţi colegi, în vederea obţinerii unui rezultat terapeutic maxim pentru pacienta sa.

Câteva afecțiuni ginecologice frecvent întâlnite:

Vaginita (Colpita) / Vulvo–vaginita Este infecţia vaginului şi a vulvei, manifestată prin scurgeri cu aspect şi miros modificat, în cantităţi mai mari şi care produc mâncărimi, usturimi, eventual edem la nivelul vaginului şi a vulvei, dispareunie (contact sexual dureros). [citește mai mult]
Cervicita Este afecţiunea colului uterin, manifestată prin scurgeri purulente şi senzatie de disconfort sexual, uneori însoţită de o leziune ulcerativă sau burjonată a ţesutului cervical.
Anexita Este afecţiunea anexelor uterine (trompă uterină, ovar) caracterizată prin scurgeri vaginale anormale, chiar hematice, dureri în abdomenul inferior de o parte şi de alta a liniei mediane şi /sau dureri lombare sau iradiate la nivelul coapsei, menstruaţii mai abundente şi mai prelungite, mai dureroase ca de obicei, dispareunie (sex dureros) în special de partea anexei celei mai afectate, astenie, oboseală, stare de nervozitate, scăderea libidoului cu refuzul actului sexual, induse de durere.
Metrita Este inflamaţia uterului semnalată de dureri în abdomenul inferior, pe linia mediană, senzaţie de greutate în pelvis, scurgeri vaginale anormale, sângerări nejustificate, discomfort la nivelul vezicii urinare şi a actului micţional (urinare), discomfort ano-rectal şi la defecaţie, contact sexual dureros.
Fibromul uterin Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului, dezvoltată în principal pe seama ţesutului conjunctiv şi muscular, înconjurată de o pseudocapsulă de ţesut uterin. Acest tip de tumori nu se găsesc numai la nivelul tractului genital. [citește mai mult]
Chistul de ovar Afecţiune frecvent întâlnită la femeia de orice vârstă, chistul ovarian ne sperie şi ne stress-ează, dacă nu apelăm la un sfat specializat ce se poate oferi numai în urma unei examinări ginecologice clinice, completată cu investigaţii paraclinice. [citește mai mult]